streda 21. novembra 2012

Risk je zisk. Niekedy.



V poslednej dobe sa uberá mnoho ľudí po celom svete cestou investovania a obchodovania na kapitálových trhoch. Povedia si:“veď to je brnkačka, iba posúvam čiaru na grafe ako mi to vyhovuje“. V tomto bode nastáva bezhlavý boj s pravdepodobnosťou úspechu blízko k nule.

 (Aj menší pokles dokážu položiť investora na lopatky)

nedeľa 18. novembra 2012

Operácia sa podarila, ale pacient podľahol



Tak nejako by sme mohli popísať vzťah medzi tým čo hovoria politický predstavitelia a čo sa v ekonomike skutočne deje. Ak by sme spriemerovali ekonomické cykli krajín BCBS (Bazilejský výbor pre bankový dohľad), historické dáta ukazujú, že banková kríza sa vyskytuje raz za 20 až 25 rokov. Jediné obdobie bez bankových kríz bolo od konca druhej svetovej vojny až do obdobia medzi rokmi 1970 - 1980 (v závislosti od krajiny). Počas tohto obdobia na dlhodobý ekonomický rast vplýval najmä regulačný rámec  9, podľa ktorého bol finančný sektor veľmi prísne regulovaný. Každý z ekonomických výskumníkov používa iné kritériá na identifikáciu krízových období. Napríklad ak by sme brali do úvahy výskum Reinharta a Rogoffa z roku 2008, tak je v každom roku pravdepodobnosť na vypuknutie bankovej krízy 5,2%. No Laeven a Valencia predpokladajú možnosť výskytu krízy v jednom roku len na 3,6%. Zaujímavé je, že v krajinách G10 je frekvencia krízových období vyššia.

štvrtok 20. septembra 2012

Európske banky ustupujú z USA

Od vypuknutia finančnej krízy v roku 2007 európske banky postupne znižovali svoju expozíciu na americkom trhu, čím vznikol priestor pre iné korporácie, najmä z Kanady, Japonska a niektorých rozvíjajúcich sa krajín na presadzovanie svojich obchodných záujmov.


Vládny dlh: Lepšie doma alebo v zahraničí?


Po dvoch desaťročiach medzinárodnej finančnej integrácie sa zahraniční investori rozhodli odísť z Talianska a Španielska. V tejto súvislosti sa tvoria dve ústredné otázky: čo je príčinou tohto vývoja a aké sú jeho dôsledky?

sobota 15. septembra 2012

Marc Faber: FED zničí svet!!!

Marc Feber vo svojom "Gloom, Boom and Doom" reporte naozaj kritikou na stranu Bena Bernankeho nešetril. V rozhovore pre Bloomberg povedal slovné spojenia, ako že "Všetko skolabuje.", "Monetárna politika USA zničí svet." atď. Zdôraznil aj, že ilúziu toho, že monetárna politika zlepší momentálnu situáciu ľudí na ulici je podvod a že to len zvyšuje cenu (nie hodnotu) aktív. "Pán Bernanke iba tlačí peniaze a verte mi, že ak sa k moci dostane Romney, ďalší prezident FED-u bude tiež tlačiť doláre. A tak to bude pokračovať. Európa bude tlačiť peniaze, Čína bude tlačiť peniaze, všetci s tým začnú. A kúpna sila papierovej meny sa bude len strácať v nedohľadne."

piatok 14. septembra 2012

Kalórie pre FED

Po dlhšej odmlke sa pokúsim opätovne začať písať to, čo ma práve zaujalo. Dúfam, že sa naladíme na rovnaké frekvencie a opäť mi budete posielať nejaké dobré tipy, ako zlepšiť kvalitu a informačnú hodnotu tohoto blogu.

Ako už iste väčšina vie, FED prišiel na trh s QE3. Množstvo podkladových aktív na to reagovalo rastovou rally. Centrálna banka v USA oznámila každomesačné nákupy hypotekárnych cenných papierov v hodnote 40 mld. USD. To bude znamenať dosť kalórií pre bilančnú súvahu FED-u.

(rastová rally - ZDROJ: SAXO TRADER)

piatok 25. mája 2012

Čo má príslušník Navy SEAL spoločné s manažérom


Čo môže mať spoločné sniper z Navy SEAL (pozn. autora: jedna z najelitnejších bojových skupín sveta) s vrcholovým manažérom? Pre portál Business Insider o tom hovoril sniper z tejto jednotky.

pondelok 21. mája 2012

Kauzalita pri budovaní a optimalizácii obchodných systémov


Pri vzdelávaní v oblasti tradingu som si všimol dôležitú vec. Je to vec, ktorú pochopí každý jeden obchodník už vo svojich začiatkoch. Poprípade, keď vymaže svoje prvé konto. Tá vec je, že trh nikdy neodpúšťa chyby a rozprávkovo odmeňuje správne rozhodnutia. Na kapitálových trhoch nehrá žiadnu rolu nejaký úplatok, známosť a teoreticky povedané ani nadobudnuté vzdelanie. Jediný rozdiel medzi obchodníkmi je čas, v priebehu  ktorého nadobudli skúsenosti. Tempo závisí na jednotlivcoch.  No aby to nevyzeralo jednoducho, rozdielov je viac, no mnoho z nich je nepatrných. Najsilnejšou zbraňou obchodníka je zákonite jeho obchodný systém. Práve ten nám má dať určité to percento výhod navrch oproti iným hráčom na trhu.

nedeľa 20. mája 2012

Gallovo reverzné inžinierstvo


Veľa ľudí zvažuje, že by začalo podnikať. Každý chceme byť spravodlivo ohodnotení za našu vykonanú prácu. No pri nedostatku správnych informácií môže byť podnikanie nebezpečná záležitosť čo sa existencie týka. Ešte pred tým, ako sa do toho pustíme, by sme mali vedieť aký produkt alebo službu budeme ponúkať, aký marketing zvolíme, distribučné kanály, odhadované náklady, výnosy, obrat a tak podobne. Súbor tohto všetkého sa nazýva systém. Čím jednoduchší máme systém, o to menej starostí a samozrejme, omnoho menej nákladov.

štvrtok 17. mája 2012

Ako myslia úspešní


Je nespočetné množstvo rozdielov medi tým, ako uvažujú bohatí a ako uvažuje stredná trieda. Steve Siebold tieto rozdiely vo svojej knihe “How rich people think“ trochu rozviedol do jasnejšieho obrazu. Tu je pár príkladov:

streda 16. mája 2012

Warren Buffet pre deti: Pozrite sa na svojich spolužiakov a vyberte koho kúpiť a koho predať


Warren Buffet si myslí, že do všetkého sa dá investovať a na všetkom sa dá investovanie aj učiť. Aj na ľuďoch. Pozrite sa na spolužiakov/kolegov okolo seba. Vyberte jedného ku kúpe podľa charakteristických vlastností ktoré máte radi a ktoré vám vadia. Potom sa pozrite znova a vyberte jedného na predaj a odôvodnite si prečo. Zapíšte tieto atribúty. Potom si všimnete, že tieto kvality nie sú vrodené ale získavajú sa životom. Zapisujte ich a nasledujte.

Energetické cykly človeka


Timemanagement nie je len o plánovaní činnosti na určitý časový úsek. Pri takomto riadení svojho času pri práci veľa ľudí ignoruje svoje fyziologické potreby. Pretože práca je súčasťou života každého z nás, neznamená to, že musíme ignorovať potrebu odpočinku, spánku, zábavy, správneho príjmu potravy a podobne.

sobota 12. mája 2012

Generálny riaditelia, ktorí meditujú


Práca generálneho riaditeľa je stresujúca. Preto niektorí intenzívne vyhľadávajú koníčky, s ktorými vyhľadávajú útek z denného stresu.

Niektoré praktické meditácie, alebo dokonca transcedentálna meditácia, techniky založené na mantre odvodené z dávnych indických praktík pomáhajú týmto ľuďom  niekedy aj pri vyhľadávaní kompromisov, poprípade inovácií.

Business Insider zostavil zoznam vodcov, ktorí hovoria, že premýšľanie im dáva výhodu v konkurenčnom obchodnom svete. Niektorí to dokonca zaradili aj do fungujúcej firemnej kultúry.

streda 9. mája 2012

Diverzifikácia zlyhala


Dve  tepelné mapy zo štúdie HSBC ukazujú risk-on a risk-off (RORO). Prvá mapa ukazuje koreláciu pred začatím finančnej krízy a druhá mapa ukazuje koreláciu rovnakých aktív po začatí krízy.

utorok 1. mája 2012

Ako myslia géniovia


Kreatívny expert Michael Michalko nedávno napísal výborný článok, „Ako premýšľajú géniovia“, ktorý vysvetľuje, čo ich oddeľuje od zvyšku sveta. Michalko poukazuje na to, že géniovia nemusia mať nutne najvyššie IQ v okolí, ale iba schopnosť myslieť inak.

sobota 28. apríla 2012

Zo start-upu neuveriteľných $20.000.000.000.000


Začínali ako start-up a pravdepodobne skončia ako najcennejšia spoločnosť na svete. Momentálne najcennejšou spoločnosťou vo svete je Apple Inc. S hodnotou presahujúcou 500 miliárd dolárov. S akou cenou sa pohráva táto spoločnosť? Je to neuveriteľných $ 20.000.000.000.000.

piatok 27. apríla 2012

Zmeňte svoj život lepším riadením peňazí

Veľa sa rozpráva o tom, čo je najlepšia investícia. Niekto hovorí, že sú to akcie, iný povie že sú to akciové indexy lebo sú diverzifikované a ďalší odporúča nehnuteľnosti. Je ťažké si vybrať, pokiaľ nemáte správne informácie o toku svojich peňazí. Moje najlepšie investované peniaze predstavujú dve knihy od Roberta Kiyosakiho – Bohatý otec, chudobný otec a Cashflow kvadrant.

streda 25. apríla 2012

Kríza je náš kamarát

Finančná kríza neznamená automatický pokles životnej úrovne. Je to všeobecne rozšírený mýtus. Na Yaleovej univerzite v USA pri vytváraní demografických štatistík prišli na zaujímavý fakt, že bežný človek za svoj život prežije nie jednu, ale hneď niekoľko kríz.

nedeľa 22. apríla 2012

Všemocní ľudia

Toto video je dôkazom, že pri tvrdej práci a pevnej viere človek dosiahne čokoľvek. Podnikanie, trading alebo čokoľvek iné nie sú výnimky.


Štyri banky dosiahli straty 13% hodnoty HDP


Strata 28,8 miliárd €. National, Alpha, Eurobank a Piraeus. To sú názvy štyroch gréckych bánk, ktoré dosiahli v roku 2011 spolu takúto astronomickú stratu v hodnote 13% HDP krajiny. Aj to je príčina, prečo na dlhopisoch investori stratili až 74% svojho kapitálu.

štvrtok 19. apríla 2012

Warren buffet: rakovina prostaty

Jednému z najväčších investorov všetkých čias bola diagnostikovaná rakovina prostaty prvej úrovne. Aj napriek tejto informácii investor odkazuje:"cítim sa výborne".

Budovať efektívny tím nie je raketové inžinierstvo, ale niekedy to tak vyzerá


 Viem že je ťažké zostaviť ideálny tím, no nikto nemôže povedať, že to je nemožné. A ak chce niekto vybudovať úspešný business, musí si na tejto úlohe dať do detailov záležať. Tu je pár postrehov, ako to dosiahnuť.

Goldman sachs: z čoho pochádzajú ich zisky?

Séria dvoch videí o tom, ako investičná banka Goldman Sachs získava svoje profity.

streda 18. apríla 2012

Marketingový software z dielne Facebooku


O pár týždňov predstaví Facebook nový software, bez ktorého si žiadny marketér nebude vedieť predstaviť svoje internetové podnikanie. Táto platforma bude znázorňovať, akú úspešnosť majú ich fans stránky, vzhľadom na ich jednotlivé reklamy.

Sústredenosť vo svete rozptyľovania


Soren Gordhamer je organizátorom Wisdom 2.0 Conferences, ktoré združujú zamestnancov z Google, Facebook, Twitter a Zynga spolu s učiteľmi a mentormi skúmajúcich všímavosť a múdrosť v modernom veku. Môžete  odoberať jeho aktualizácie cez Twitter na @SorenG.

nedeľa 15. apríla 2012

sobota 14. apríla 2012

Kvanti: Alchymisti z Wall street

Čo si myslia o kvantových obchodných systémoch na Wall street ľudia, ktorí ich sami zostrojili? Zaujímavý a dosť prínosný dokument. Odporúčam pozrieť, najmä tých čo sa zaujímajú o financie.

piatok 13. apríla 2012

Sociálne siete = osobná značka


Kvalitné zamestnanie chce mať veľa ľudí. No na Slovensku, žiaľ,  na vytváranie kvalitných podmienok v zamestnaní ešte veľa podnikateľov nedozrelo. Ako sledujem pracovné ponuky na domácom trhu a porovnávam ich so zahraničným, niekedy ostanem v pomykove.

štvrtok 12. apríla 2012

Potenciál. Živý či mŕtvy?


Som si istý, že každý človek planéty  disponuje určitým jedinečným potenciálom, ktorý je zakotvený v jeho podstate. Ktorý je tvorený zmesou toho, čo si zobral svojim narodením od rodičov, čo sa naučil počas svojho rastu a dospievania a v akom prostredí sa práve nachádza. Ako tento potenciál v sebe ale objaviť? Stretávam sa s ľuďmi rôznych vekových kategórií, ktorým sa ho doposiaľ nepodarilo objaviť.

utorok 10. apríla 2012

Parita kúpnej sily. Ako je to dnes?


V krátkosti, parita kúpnej sily (ďalej len PPP) nám znázorňuje podhodnotenie a nadhodnotenie jednej meny vzhľadom na druhú, a to na základe porovnania ceny rovnakého produktu v rôznych krajinách. Najznámejší index PPP je The BIG MAC index. Známy hamburger BIG MAC nájdeme už skoro na území celého sveta, preto nám dovolí najobjektívnejšie hodnotiť podmienky na trhu z dlhodobého hľadiska, ako sme si ukázali v poslednom článku.

Trend alebo verný priateľ obchodníka

Určite ste si už všimli, že kapitálové trhy sa vyznačujú jednou vlastnosťou, ktorej objavenie nám dáva určitú percentuálnu výhodu úspechu voči neúspechu. Táto vlastnosť je trend. V podstate rozlišujeme tri druhy trendu. To je býči – stúpajúci, medvedí – klesajúci trend a trend idúci do strany, poprípade to môžeme nazvať aj konsolidácia trhu.

nedeľa 8. apríla 2012

„Mám na to peniaze.“ vs. „Môžem si to dovoliť?“


Som presvedčený o tom, že ľudia z oblasti tradingu s ktorými som viac či menej v kontakte, už teraz tušia  o čo mi ide a aký je medzi  tými slovnými spojeniami rozdiel. Nepochybujem o tom, že aj medzi inými sa nájdu rozdielu znalý. Ale to, čo som po určitých rozhovoroch a skúsenostiach na vlastné oči zistil, je priam alarmujúce.

Rutina ma unavuje


Všade sa hovorí,že potrebujeme mať rôznorodú stravu, rôznorodé aktivity ako šport spojený s odpočinkom alebo intelektuálnymi úkonmi. No nikde sa moc nepíše o tom, ako chrániť náš mozog pred rutinnými zvykmi a dopriať aj v tejto oblasti trochu rôznorodosti.


sobota 7. apríla 2012

Aplikácie pre finančníkov


Ktoré aplikácie musí Váš SmartPhone obsahovať pri obchodovaní akcií? Predstavím Vám päticu mojich favoritov.

Podnikatelia? Do vyhnanstva!


Z politického prostredia sa k nám neblíži zatiaľ žiadne zlepšenie podnikateľských podmienok. Predpokladám, že po nástupe vlády socialistov nás ani žiadne výraznejšie zlepšovanie čakať nebude,  práve naopak, zhoršenie na najbližšie štyri roky očakávam dosť výrazné. Znepokojuje ma najmä snaha zdaniť bohatých a banky vyššou daňou. Ľudia s tým budú isto súhlasiť, pokiaľ sa následky týchto rozhodnutí nedotknú práve ich. Čo môžeme  očakávať pri týchto krokoch vlády? Aký to bude mať dopad na spodnú a strednú vrstvu?

Risk je zisk


V poslednej dobe sa uberá mnoho ľudí po celom svete cestou investovania a obchodovania na kapitálových trhoch. Povedia si:“veď to je brnkačka, iba posúvam čiaru na grafe ako mi to vyhovuje“. V tomto bode nastáva bezhlavý boj s pravdepodobnosťou úspechu blízko k nule. Obchodníci a investori, ktorí sa venujú tejto profesii už viac rokov si vybudovali sofistikované metódy obchodovania na trhoch. Sofistikovanými metódami určite nemám na mysli nič zložité. Skôr ide o spleť dodržiavania určitých pravidiel v ktorom každé súvisí s iným. Je to v podstate algoritmus na vstupovanie a vystupovanie do a z pozície. U mňa osobne to zahŕňa zo všetkého niečo. Technická analýza – štúdia grafov, fundamentálna analýza – štúdia makroekonomických dát, moneymanagement, riskmanagement. Ja si robím ešte niečo čo by sa dalo nazvať psychoanalýza. V podstate si na základe predchádzajúcich údajov vyrátam, či som ochotný podstúpiť dané riziko vzhľadom na možnú stratu alebo zisk.  No dnes by som chcel písať najmä o riadení rizík.

piatok 6. apríla 2012

Morálna povinnosť

Kapitalizmus sa vo svete rozvíja už dosť dlhú dobu. Pri zavádzaní nového spoločenského systému je dôležité postaviť to na silných pravidlách, ktoré budú dodržiavať všetky strany. Keď sa začne implementovať tento systém do bežného života každého z nás, prichádza veľa zmien, spokojnosti a aj nespokojnosti. No keď sú tie základy už pevné, prichádza aj morálna povinnosť každého z nás pomôcť rozvoju. Tak ako aj v prírode sa strom začne rozvetvovať do objemu až keď má dostatočne pevný kmeň.

Trh sú ľudia

Samozrejme viem, že trhom už hýbu aj počítače. Ale trh, ako živý organizmus vo svojej podstate odzrkadľuje najmä povahu, nálady a prostredie traderov viac, ako si človek myslí. Veď aj tie matematické modely písali len ľudia. Preto nie je žiadne klišé, že psychológia je 80% úspechu každého špekulanta na kapitálových trhoch. Ja osobne si dovolím tvrdiť, že tých 80% je ešte malé číslo. Preto sa pokúsim okrajovo načrtnúť, čo ovplyvňuje naše rozhodnutia z pohľadu psychológie.