štvrtok 19. apríla 2012

Budovať efektívny tím nie je raketové inžinierstvo, ale niekedy to tak vyzerá


 Viem že je ťažké zostaviť ideálny tím, no nikto nemôže povedať, že to je nemožné. A ak chce niekto vybudovať úspešný business, musí si na tejto úlohe dať do detailov záležať. Tu je pár postrehov, ako to dosiahnuť.
  • Najať vysoko efektívnych členov. Najdôležitejší čas vyberať vysoko efektívnych pracovníkov je práve vtedy, keď naberáte prvých zamestnancov do svojho podnikania. Je dôležité sa zamerať na 4 Céčka. Z angličtiny sú to: competence, character, courage a collaboration (kompetencia, charakter, odvaha a spolupráca). Najlepší zamestnanci, ktorí vám nám majú pomôcť postaviť firmu na pevné základy  majú skúsenosti v oblasti, do ktorej ich chceme prijať (teda sú kompetentný). To, že naozaj robia to, čo majú v pláne a čo vyplýva zo stratégie podniku znamená, že majú charakter. Prijímajú výzvy a  nové možnosti s prehľadom a majú ich pod kontrolou počas celého vývoja, teda majú odvahu ich prijať. Sú prirodzene tímoví hráči, takže spolupráca vo väčších skupinách im nerobí problém. Práve naopak, teší ich. Z pozorovania a trochu aj zo skúsenosti viem, že ak stále vykazujú zamestnanci tieto štyri vlastnosti, postavili ste základy pre produktívny a vysoko výkonný tím.

  • Zameriame sa na inšpiratívnu dôveru. Myslím, že po tom ako sme vybrali efektívnych pracovníkov do tímu, je dôležité pre nich vybudovať aj nadpriemernú dôveryhodnosť prostredia. Stephen M. R. Covey vo svojej knihe Speed of Trust hovorí, že dôvera je záležitosť, ktorá môže výsledky úplne zmeniť. Ak podporíme dôveryhodnosť prostredia, v ktorom máme tento schopný tím, tak je možné s ním dosiahnuť čokoľvek.  Ak nám tam tá dôveryhodnosť chýba, prakticky sa všetky atribúty na úspech strácajú.  Potom sa ľudia budú cítiť v tej skupine ako ovce, a verte mi, to bráni pokroku. Viem, že dôvera na základe schopností a charakteru víťazí nad všetkým ostatným. Zamestnanec nie je iba CV, ktoré nám poslal e-mailom.

  • Taktiež je dôležité podporiť úprimnosť.  Ako náhle vybudujeme prostredie a tím, úprimnosť neskutočne urýchli agendu. Je dôležité aby tím včas uznal chybu a taktiež oslavoval pokrok. Každá realizovaná myšlienka potrebuje pri jej vývoji radu opráv. No na základe toho, čo funguje a čo nefunguje. Nie na základe domnienky. Úprimný rozhovor ktorý príde včas, je nevyhnutný pre napredovanie.

  • Mať jasno v očakávaniach. Zistil som, že čím je poslanie a stratégia zrozumiteľnejšia, tým sa nám zvyšuje šanca na úspech.  Jednotlivý členovia tímu a aj tímy ako celky musia mať jasno v tom, čo sa od nich očakáva. Ale ak sa niekomu niekedy podarilo dosiahnuť to čo chce, a pritom sám nevedel čo chce, nech sa mi ozve. J

Ak to všetko zrátam, verím, že ak naplno využijeme tieto štyri hlavné myšlienky rozvoja, môžeme naše podnikanie vystreliť do výšky ako raketoplán. V podstate si uvedomíme, že sme metaforicky raketoví inžinieri.
Prikladám aj video, že efektívny tím si poradí naozaj so všetkým. :)

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára