sobota 7. apríla 2012

Podnikatelia? Do vyhnanstva!


Z politického prostredia sa k nám neblíži zatiaľ žiadne zlepšenie podnikateľských podmienok. Predpokladám, že po nástupe vlády socialistov nás ani žiadne výraznejšie zlepšovanie čakať nebude,  práve naopak, zhoršenie na najbližšie štyri roky očakávam dosť výrazné. Znepokojuje ma najmä snaha zdaniť bohatých a banky vyššou daňou. Ľudia s tým budú isto súhlasiť, pokiaľ sa následky týchto rozhodnutí nedotknú práve ich. Čo môžeme  očakávať pri týchto krokoch vlády? Aký to bude mať dopad na spodnú a strednú vrstvu?


Predpokladám, že najväčší vplyv to bude mať na strednú vrstvu, teda malých podnikateľov a samostatne zárobkovo činné osoby. Predstavte si, že ste banka, ktorá funguje na domácom trhu dosť dlho na to, aby si získala vernosť klientov. No externé udalosti prinesú zmenu daňového systému a budete musieť zo svojich tržieb odvádzať vyššiu daň. Ako túto situáciu vyriešime ako manažér takej banky? Veď nechceme ohroziť pracovné miesta v banke, nechceme znížiť čisté zisky banky a samozrejme nám ide aj o prémie. Riešenie je jednoduché. Zvýšime úroky na úvery, poplatky za bankové služby a transakcie a znížime úroky na sporiacich účtoch a bežných účtoch. Logiku to dáva. Banka si vykryje svoju daňovú povinnosť a celé toto daňové zaťaženie padne na klientov banky. Musíme si v prvom rade uvedomiť, že banka nie je nezisková organizácia, ale spoločnosť, ktorá potrebuje zarábať tak isto ako každá iná.

A ako to bude so zdanením bohatých osôb a  korporácií? Postup bude taktiež jednoduchý. Spoločnosti budú pomaly odchádzať do krajín s nižším daňovým zaťažením. Či už to budú offshore krajiny alebo aj európske krajiny s vhodnými podmienkami na podnikanie, ja osobne by som na Slovensku za takýchto podmienok určite neostal. Ďalej sa budú hľadať legislatívne nedostatky, ktoré môžu pomôcť fungovaniu spoločnosti, môže nastať zdražovanie produktov a služieb týchto spoločností tak isto ako to môže nastať pri bankách.

Vláda popri týchto zmenách sľubuje aj reguláciu aby k tomu nedošlo. No neviem si predstaviť , ako chcú odstrániť všetky tieto činitele. Niečo sa možno podarí ale podmienky sa tak či onak zhoršia natoľko, že minimálne nové podniky na Slovensku prestanú vznikať. Tie, ktoré budú vytvárať pracovné miesta, tie ktoré by mohli do štátnej pokladne priniesť veľké čiastky bez toho, aby sa zmenili podmienky.
Keby som sa nachádzal vo vláde, riešil by som situáciu radikálnejším spôsobom, ktorým by bol nekompromisný kapitalizmus. Trestnoprávna zodpovednosť by bola samozrejmosťou, neuznávam žiadne frázy ako „too big to fail“, to sa vo voľnom trhu a kapitalizme jednoducho nerobí. Tam zasa dochádza k privatizácii zisku a socializácii strát. Keď má spoločnosť alebo jedinec skrachovať, tak skrachuje. Zahraničným investorom by som nenechával až tak ružami vystlanú cestu, určite je treba na ich prilákanie značné úľavy, no určite by som nastavil systém tak, aby boli stanovené nejaké kóty, pri ktorých prekročený alebo nedodržaní by tieto výhody čiastočne alebo úplne stratili. Sociálna podpora? Tiež len za určitých podmienok. Dotujeme príživníkov. Áno, niektoré rodiny potrebujú pomôcť, keď to nezvládajú aj napriek tomu, že pracujú. Ideme zachraňovať osady s nelegálnymi stavbami namiesto toho aby sme podporili vzdelanie. Pre pána, veď máme na slovenskej základnej škole študenta, ktorý postavil robota, čo samostatne poskladal Rubikovu kocku. Automaticky by som vytvoril zvláštny program na rozvoj podobných zručností. Keď to nespravíme doma a neudržíme talenty na Slovensku, v Silicon Valley sa o nich určite pobijú. Je normálne, že v USA má jedna univerzita väčší rozpočet na rok ako celé slovenské školstvo?

Riziko, ktoré človek podstupuje pri realizácii podnikateľského zámeru, by malo byť zárukou určitej pridanej hodnoty v budúcnosti, ak sa mu to podarí. Nemal by pozerať na podnikanie ako na cestu do priepasti z ktorej niet návratu. Je to podľa vás lákavá predstava, že chcete ísť do podnikania s tým, že pri úspechu vás čaká vysoká daň? Vau, to je niečo čo chcem, platiť štátu za to že som vytvoril pracovné príležitosti, že som riskoval svoje živobytie, teším sa na to, keď podám prvé daňové priznanie. Myslím, že to bol sen Warrena buffeta alebo Billa Gatesa keď začínali podnikať. Platiť vysoké dane.
Bude to ako jazda v autobuse. Keď sa deje niečo neočakávané čo nás ohrozuje, jednoducho zatiahneme  núdzovú brzdu. A presne tieto kroky vlády môžu byť pre ekonomiku Slovenska ako brzda s dlhotrvajúcimi následkami.

Máte aj vy nejaké návrhy a pripomienky k podobným zmenám? Aký je váš názor? Či už súhlasíte alebo nesúhlasíte, rád by som spoznal váš postoj. 

2 komentáre:

  1. V podstate sme uz tak daleko - ze neviem ako bezbolestne obnovit trhove hospodarstvo - ked dnesny vzor Amerika riadi kapitaliznus cez politiku... Ale verit v samoregulaciu kapitalizmu samotnym kapitalom je idealizmus!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Súhlasím, ale som presvedčený, že regulovať trh spôsobom ako to robí centrálne bankovníctvo je nebezpečnejšie. Už len z toho dôvodu, že to vlastne je model ktorý je absolútne diametrálne rozdielny od toho, o čom je kapitalizmus ako taký. Centrálne bankovníctvo je socialistický systém, ktorý neuznávam. :)

    OdpovedaťOdstrániť