piatok 6. apríla 2012

Trh sú ľudia

Samozrejme viem, že trhom už hýbu aj počítače. Ale trh, ako živý organizmus vo svojej podstate odzrkadľuje najmä povahu, nálady a prostredie traderov viac, ako si človek myslí. Veď aj tie matematické modely písali len ľudia. Preto nie je žiadne klišé, že psychológia je 80% úspechu každého špekulanta na kapitálových trhoch. Ja osobne si dovolím tvrdiť, že tých 80% je ešte malé číslo. Preto sa pokúsim okrajovo načrtnúť, čo ovplyvňuje naše rozhodnutia z pohľadu psychológie.

Najviac nás bude zaujímať behaviorálny a psychodynamický (hlbinný) prístup. Behaviorálny prístup skúma najmä ľudské správanie. Zakladá sa iba na objektívne pozorovateľných faktoch, preto si vyslúžil v minulosti aj prezývku „psychológia bez duše“. V podstate sa venuje klasickému modelu S-R, teda stimul - reakcia. Neskôr bol doplnený o S-O-R (O – Objekt). Bližšie poznanie nám dovoľuje nahliadnuť, ako reagujeme na straty a na zisky. Poznáte tie situácie, keď ste si viac ako istí kam bude trh smerovať, zadáte príkaz, poprípade limit a pozícia bude vyplnená na S/L? Ja to poznám dosť dobre. No všímali ste si, ako na danú situáciu reagovalo vaše telo? V tomto momente sa začnú do tela a mozgu uvoľňovať podobné látky, ako v prípade, keď je človek v ohrození života. Tým zablokujú logické myslenie a zvýšia výkon toho pudového. Vtedy nastáva problém. Prestávame myslieť logicky, preto si vždy dajme pozor aby ste ukontrolovali svoje emócie pod zámkom. Aj keď si to možno každý neprizná, poprípade neuvedomuje, ďalšie zadané pozície nejako strácajú vypovedaciu hodnotu a najmä logiku. Začína sa naháňanie svojho chvosta. Je dôležité nezabúdať, že náš mozog prešiel dlhým obdobím vývoja v rôznych podmienkach a náš genetický kód si to nesie so sebou, a dosť to ovplyvňuje naše reakcie na dané situácie. 



Psychodynamický prístup patrí k tým kontroverznejším, pretože je ťažké overiť správnosť či nesprávnosť tohto smerovania. V podstate sa snaží nájsť za naším správaním skryto pôsobiace činitele, najmä však minulé skúsenosti a zvyky. Určite vám niečo hovorí meno Sigmund Freud, ktorý je najznámejším predstaviteľom tohto smeru. Ak sa nad tým zamyslíte, tak si všimnete po čase pozorovania života človeka alebo masy ľudí už zaužívané vzorce správania. Keď je všetko rutina. Deje sa to každý deň. Tomu sa hovorí komfortná zóna, kde nie je možné spoznať niečo nové. Až keď túto zónu opustíme, začneme sa učiť. Nezabúdajte na to, že učenie je vždy sprevádzané veľkým množstvom chýb. Sme naučení, že chyba je niečo zlé. Preto to 95% obchodníkov a špekulantov zabalí po pár nevydarených pozíciách. No ľudia neradi skúšajú niečo nové, boja sa príležitostí ktoré im okolnosti v živote ponúkajú. Preto vám bude väčšina vášho okolia vtĺkať do hlavy, že trading je iba hazard. Áno, je, pokiaľ sa dostatočne nepripravíte. No musíme si uvedomiť, že väčšina z tých ľudí to nikdy neskúsila, tak ich názor je neobjektívny. Nepočúvajte to, lebo to na vás bude neskôr počas dôležitých rozhodnutí mať veľký vplyv. Najmä pokiaľ to tvrdí rodina alebo niekto blízky, to vie v človeku dosť podkopať dôveru v samého seba. Koniec koncov to ukazuje na fakt, že len málokto si naozaj trúfne riskovať všetko čo má, aby získal omnoho viac. Aj to je dôvod, prečo skutočne iba málo ľudí omnoho viac aj získa. 




Týmto všetkým by som chcel hlavne naznačiť, že k obchodovaniu nepatria emócie. Ste tam iba vy a trh. Žiaden prostredník. Samozrejme, až na brokera, čo je nepodstatný článok, pretože dobrý trader, ktorý má vypracovaný vyhovujúci systém, zvládnutú analýzu trhov a najmä dokáže kontrolovať sám seba vie, že keď vstúpi do trhu, môže sa stať čokoľvek. Trh môže ísť vaším smerom, môže ísť do strany, poprípade proti vám. No s tým každý ráta. Nejde o to mať zisk na jednej alebo dvoch pozíciách, treba sa na to pozerať komplexne. Niekedy získame, niekedy trhu niečo vrátime, no dôležité je, aby sme sa neustále vzdelávali a zdokonaľovali v tom, čo nás baví a čo nás poprípade môže aj uživiť. Ja osobne som presvedčený o tom, že náš obchodný účet vo veľkej miere odráža našu povahu a psychiku. Je to naše zrkadlo, do ktorého sa iba málokto dokáže pozerať dostatočne dlho na to, aby tam uvidel to čo chce. Vstúpiť na trh je činnosť ktorá so sebou prináša veľké riziká, najmä pri obchodovaní na páku. Preto tým, čo sa nevedia ovládať a zvládať riziká ani v osobnom živote, neodporúčam vstúpiť v žiadnom prípade na kapitálový trh. 

Na koniec by som poprosil o kritiku a názory k tomuto článku. Ak by ste mohli okritizovať aj spôsob písania, stručnosť alebo zdĺhavosť, prosím sem s tým. Je to môj prvý text a keď že s vami chcem na mojich skúsenostiach a poznatkoch participovať, je v mojom a aj vašom záujme vychytať všetky muchy aby čítanie bolo viac príjemné ako bolestivé. Za pochopenie ďakujem. 

2 komentáre:

  1. Davam Like.pekny strucny prispevok

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem, dúfam, že aj ostatné budú také. :) Ak by bolo čokoľvek treba objasniť z mojich názorov, rád odpíšem na všetky dotazy.

    OdpovedaťOdstrániť