utorok 10. apríla 2012

Trend alebo verný priateľ obchodníka

Určite ste si už všimli, že kapitálové trhy sa vyznačujú jednou vlastnosťou, ktorej objavenie nám dáva určitú percentuálnu výhodu úspechu voči neúspechu. Táto vlastnosť je trend. V podstate rozlišujeme tri druhy trendu. To je býči – stúpajúci, medvedí – klesajúci trend a trend idúci do strany, poprípade to môžeme nazvať aj konsolidácia trhu.

Na to, ktorým smerom sa cena podkladového aktíva vydá vplývajú dva faktory a to je cena ponuky a dopytu. Je to fair price (férová cena) za ktorú sú v danom momente obchodníci ochotný nakupovať alebo predávať. Keď je vyvíjaný väčší tlak na dopyt a je zvýšený záujem o daný inštrument, cena bude stúpať a naopak. Niekedy je tento pohyb podmienený iba dočasnou panikou a nepokojom na trhu. Vtedy sa väčšinou cena po krátkej dobe vráti späť na predchádzajúcu úroveň. No niekedy trend podporuje široká škála fundamentálnych správ a je pravdepodobné, že sa smer aktíva môže držať v merítku niekoľkých týždňov, mesiacov a aj rokov. Z toho nám vyplýva, že trend poznáme krátkodobý, strednodobý a dlhodobý. Logika je tam stále jedna a tá istá. Krátkodobý trend osciluje okolo strednodobého, strednodobý okolo dlhodobého. Všimli ste si, že vrcholom všetkého je dlhodobý trend. A ten podľa môjho názoru pre nás predstavuje tie najlepšie zisky vzhľadom na riziko. Možno sa chytí niekto slovíčok a povie že predsa krátkodobé obchody predstavujú najväčšiu možnosť výnosu. Áno je to tak, ale za akú cenu?




(Na obrázku môžeme vidieť ako krátkodobý trend (modrou) osciluje okolo strednodobého (hnedou) a ten zasa okolo dlhodobého trendu (čiernou). Pri určovaní krátkodobých trendov môžeme použiť aj indikátor Fractals a pri strednodobých swingoch Zig Zag.) Zdroj: MT4 

A čo nám vlastne ovplyvňuje daný trend? Začnem krátkodobým. Na tom sa odzrkadľuje každá udalosť, aj tá s minimálnou váhou. Od trochu objemnejšej exekúcie príkazov až po silný fundament. Pravdepodobne preto je tieto pohyby najťažšie odhadnúť. Nie že by sa dal trh niekedy dokonale predpovedať, ale tu je väčšinou chybné sa čo i len domnievať. Tieto pohyby obchodníci obchodujú na intradennej úrovni v rozsahu pár tickov. 

Strednodobý trend, taktiež nazývaný aj swing sa obchoduje v rozsahu od niekoľkých hodín až po niekoľko dní. Tento trend nám ovplyvňuje najmä vyhlásenie dôležitejších správ, vyhlásenie novej fázy kvantitatívneho uvoľňovania môže byť jednou z nich. Taktiež to je monetárna politika krajiny, kroky centrálnych bánk, môžu to byť správy o zamestnanosti, produkcii a tak podobne. Obchodovanie tohto trendu nám môže priniesť zisky už v okruhu niekoľko desiatok až stoviek tickov. 

Avšak ak sa zameriame na dlhodobý trend, čo nám ho môže ovplyvňovať? Sú to jednoznačne silné fundamenty. Aby som bol presný, je to široká škála silných fundamentov v rade za sebou idúcich v dlhom období. No to, čo na dlhodobý trend pôsobí ako na nás gravitačná sila je parita kúpnej sily (PPP). HDP vyjadrené paritou kúpnej sily krajiny je bežne používané aj ako ukazovateľ životného štandardu krajiny. Pod paritou kúpnej sily v podstate chápeme, aký je rozdiel medzi cenou jedného výrobku v dvoch alebo viacerých vybraných krajinách. No kurz daného menového inštrumentu sa často do značnej miery vychyľuje od danej parity kúpnej sily. Niekedy je mena podhodnotená, niekedy nadhodnotená. Ale stalo sa už pravidlom, že vždy sa vráti späť. Niekedy je rozdiel medzi aktuálnym kurzom a PPP aj 30%. Ale keď sa kurz zdvihne o takéto číslo vzhľadom k PPP, nemusí to automaticky znamenať, že životná úroveň v krajine sa taktiež zlepšila o 30%. Vtedy môžeme za pomoci technickej a fundamentálnej analýzy hľadať miesto, kde pravdepodobne môže prísť k obratu a vstúpiť do pozície v smere daného trendu. Tieto pohyby sú dlhodobé vymerané v rokoch a v stovkách až tisíckach tickov. 


(Na tomto obrázku môžeme vidieť cenu podkladového aktíva (bielou) vzhľadom na PPP (modrou).

Ako sme si aspoň trochu priblížili všetky druhy trendu, môžeme vidieť, že každý trend je nadviazaný na iný. Preto je moje odporúčanie zameriavať sa na trh ako celok a vedieť v ňom čítať všetky náznaky nejakej zmeny. Netreba sa zameriavať iba na krátkodobé časové úseky alebo na dlhodobé, ale je dobré poznať všetky a vtedy dostaneme obraz o tom, ktorý je neštandardný a logicky neopodstatnený. Pretože veľa začínajúcich obchodníkov naskakuje už na rozbehnutý trend alebo poprípade na trend ktorý je na konci, tak v podstate prelievajú svoje finančné zdroje na účty obchodníkov, ktorý už na tých úrovniach vyberajú zisky a tlačia na cenu tak, že je pravdepodobné, že sa otočí aj smer trendu. Preto považujem túto vlastnosť za dôležitú a za určitú výhodu oproti trhu. Aj v škole sa človek musel naučiť najprv čítať písmenká aby mohol skladať slová, z ktorých potom vytváral zmysluplné vety. Pre mnohých začínajúcich sú trh tie nepochopiteľné písmenká, ktoré verte mi alebo nie, dávajú väčší zmysel ako sa môže zdať. Trading nie je hazard. Ale úspech tu praje iba pripraveným. Nepripravený obchodník bude skôr či neskôr, keď ho šťastena opustí, tvrdo potrestaný a môže to mať priam katastrofálne následky. 

Ak by mal niekto nejaké dodatky alebo pripomienky k tomuto článku, môžeme to trochu oživiť a prebrať to v diskusii. Keď že sa držím pravidla „trader for traders“, bol by som veľmi rád ak by bola poprípade aj nejaká objektívna výmena názorov alebo postrehov z vlastných skúseností. Priestor tu na to máme, tak prečo to nevyužiť?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára