streda 21. novembra 2012

Risk je zisk. Niekedy.



V poslednej dobe sa uberá mnoho ľudí po celom svete cestou investovania a obchodovania na kapitálových trhoch. Povedia si:“veď to je brnkačka, iba posúvam čiaru na grafe ako mi to vyhovuje“. V tomto bode nastáva bezhlavý boj s pravdepodobnosťou úspechu blízko k nule.

 (Aj menší pokles dokážu položiť investora na lopatky)



 Obchodníci a investori, ktorí sa venujú tejto profesii už viac rokov si vybudovali sofistikované metódy obchodovania na trhoch. Sofistikovanými metódami určite nemám na mysli nič zložité. Skôr ide o spleť dodržiavania určitých pravidiel v ktorom každé súvisí s iným. Je to v podstate algoritmus na vstupovanie a vystupovanie do a z pozície. U mňa osobne to zahŕňa zo všetkého niečo. Technická analýza – štúdia grafov, fundamentálna analýza – štúdia makroekonomických dát, moneymanagement, riskmanagement. Ja si robím ešte niečo čo by sa dalo nazvať psychoanalýza. V podstate si na základe predchádzajúcich údajov vyrátam, či som ochotný podstúpiť dané riziko vzhľadom na možnú stratu alebo zisk.  No dnes by som chcel písať najmä o riadení rizík.
Na meranie a posudzovanie rizika si každý obchodník nájde svoj osobitý systém a pohľad, ktorý mu najviac vyhovuje. Takže nebudem presne popisovať, čo musíte robiť preto aby ste to zdolali. No pokúsim sa objasniť, čo nás môže na trhu stretnúť a ohroziť našu equity krivku. Máme tu určité druhy rizík, ktoré neovplyvníme ale aj také, ktoré naopak môžeme tvrdou prácou a dôslednosťou v našom systéme aj odstrániť. Tak najprv tie, s ktorými toho moc nenarobíme:
trhové riziko – trhové riziko je úzko späté s cenami aktív na trhu, pretože prudké zmeny na trhu spôsobujú taktiež zmeny hodnoty nášho portfólia.
Kreditné riziko – vzniká, ak protistrana nie je ochotná zaplatiť záväzky, väčšinou ide o splátky istiny a úrokov úveru, poprípade vyplácanie platieb z dlhopisov znížená o recovery rate, čo nám určujú vymožiteľné prostriedky.
Riziko likvidity – Likvidita je schopnosť, ako rychlo sme schopny speňažiť aktiva, tak aby nebol
vyrazny rozdiel medzi aktualnou predajnou cenou a bežnou predajnou cenou. Najznámejšie dva druhy rizika likvidity sú Product/market riziko likvidity: vzniká z dôvodu že obchodník alebo spoločnosť nie je schopná predať na trhu svoje aktíva z dôvodu, že je na trhu nízka likvidita. Najviac náchylné na toto riziko sú OTC produkty.
Potom tu máme riziko cash-flow, ktoré vzniká preto, že spoločnosť alebo jedinec nie je schopný zosynchronizovať prichádzajúce a odchádzajúce platby. Portfóliovou optikou môžeme povedať, že tento problém vzniká ak viac na pozíciach strácame ako zarábame.

Operačné riziko – na tento druh rizika nám vplývajú vnútroorganizačné problémy správy nášho portfólia, ako napríklad výpadok elektriky, ktorý nám môže ohroziť otvorené pozície (ak ide o stolový PC) ale aj poistné udalosti a iné externé udalosti. Len krátko sa na meranie týchto rizík používajú kvantitatívne metódy. Kvantitatívne metódy sú podobn aktuárskym metódam používaným v poisťovníctve na meranie distribúcie strát na základe historických skúseností (´taktiež v investičních spoločnostiach). Z časti tento druh rizika zaraďujeme aj do druhej kategórie rizík, ktoré vieme ovplyvniť.

Legislatívne riziko – tu hrá určitú rolu operačné a kreditné riziko. Nastáva to vtedy, ak následne po neschopnosti zaplatiť dlh spoločnosť začne vyhľadávať chyby v legislatíve a zmluvách.
Priklad: Mestské zastupiteľstvá v Hammersmith a Fulhame si otvorili veľkú pozíciu na úrokový swap, ktorý nevyšiel a vyprodukoval veľkú stratu. Súdy Veľkej Británie nakoniec rozhodli, že predstavitelia samospráv nemali právomoc vstúpiť do tohto obchodu, čoho výsledkom bola strata pre banky vo výške 178 milionov dolárov.

Niektoré z týchto problémov malého obchodníka pravdepodobne nikdy nepostihnú, ale je dobré to vedieť. Predsa, kto vie, možno to niekto dotiahne na investora ktorý bude zachraňovať krajiny ako je Grécko. Teraz by som rád objasnil pár rizikových činiteľov, ktoré obchodník môže sám zhoršiť alebo zlepšiť a sú to:
Psychologické riziko – obchodovanie s veľkým množstvom finančnej hotovosti vzhľadom na náš účet môže spôsobiť nemalé problémy pri plánovaný výstupnej stratégie, poprípade sa k plánovaniu ani nedostaneme a končí to MARGIN CALLom.

Finančné riziko – regulujeme moneymanagementom, teda regulujeme tok peňazí pri LONG alebo SHORT vstupovaní na trh. Určujeme maximálnu možnú stratu, maximálnu možnú čiastku na vstup do pozície, posúvanie SL a TP úrovní a mnoho ďalších.

Operačné riziko – tak ako sme si ho spomínali v prvej kategórii ako neovplyvniteľné, tu spomeniem, ako môžeme v niektorých prípadoch tento problém vyriešiť. Dá sa objednať a vytvoriť kompletný systém na zabezpečenie obchodníka a to so záložným zdrojom energie, dá sa zriadiť druhé internetové pripojenie a tak podobne. Najjednoduchšie zo všetkého však asi bude zakúpenie kvalitného mobilného telefónu so stálym pripojením na internet ako to riešim aj ja.

Vo veľkých bankách a investičných spoločnostiach sa riziko meria matematickými modelmi takzvaných VaR modelov (Value at Risk), ktoré nám môžu povedať, ako dlho môže naše portfólio vydržať ak by sme prestali na nejaký čas obchodovať,,  čo sa stane, ak sa na trhu dlhodobo zmení volatilita alebo likvidita,, ako zareaguje náš model pri nákupe alebo predaji určitých aktív a tak podobne. Priznám sa, nie som dobrý matematik, preto nebudem túto metódu ďalej popisovať. Mohol by som zavádzať a to v žiadnom prípade nechcem. No našiel som tu pár odborných citátov o tom, čo to VaR je.

P. Jorion12: „VaR sumarizuje najhoršiu stratu počas stanoveneho časoveho horizontu
v danom konfidenčnom intervale.“
P. Embrechts13: „VaR je percentil (quantil) distribucie ziskov a strat s vlastnosťou, že
s malou exogenne určenou pravdepodobnosťou, stratime VaR a viac pri fixne určenom
časovom horizonte.“
C. Butler14: „VaR meria najhoršiu očakavanu stratu, ktora inštitucii hrozi počas
daneho časoveho intervalu, pri normalnych trhovych podmienkach, pri danej hladine
vyznamnosti. VaR hodnoti toto riziko pri použiti štatistickych a simulačnych modelov,
ktore su vyvinute, aby určili volatilitu dotknuteho portfolia banky.“
G.A. Holton15: „VaR je kategoria na meranie trhoveho rizika (risk measure). Ako
každu kategoriu na meranie rizika, definujeme VaR vzhľadom na metriku (risk metric),
ktora podporuje a interpretuje VaR meranie.“

Pre zaujímavosť, modeli VaR neindikujú riziko len v prípade strát, ale aj v prípade, ak sú nadpriemerné zisky. Je pravdepodobné, že niečo nie je v poriadku. Mňa osobne odrádza už iba tá terminológia, ale viem, že určite sa začnem zapodievať aj touto otázkou trochu podrobnejšie. Dúfam že som aspoň trochu priblížil riziká, ktoré čakajú na trhoch. V prípade akýchkoľvek nejasností rád odpoviem na otázky.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára