nedeľa 18. novembra 2012

Operácia sa podarila, ale pacient podľahol



Tak nejako by sme mohli popísať vzťah medzi tým čo hovoria politický predstavitelia a čo sa v ekonomike skutočne deje. Ak by sme spriemerovali ekonomické cykli krajín BCBS (Bazilejský výbor pre bankový dohľad), historické dáta ukazujú, že banková kríza sa vyskytuje raz za 20 až 25 rokov. Jediné obdobie bez bankových kríz bolo od konca druhej svetovej vojny až do obdobia medzi rokmi 1970 - 1980 (v závislosti od krajiny). Počas tohto obdobia na dlhodobý ekonomický rast vplýval najmä regulačný rámec  9, podľa ktorého bol finančný sektor veľmi prísne regulovaný. Každý z ekonomických výskumníkov používa iné kritériá na identifikáciu krízových období. Napríklad ak by sme brali do úvahy výskum Reinharta a Rogoffa z roku 2008, tak je v každom roku pravdepodobnosť na vypuknutie bankovej krízy 5,2%. No Laeven a Valencia predpokladajú možnosť výskytu krízy v jednom roku len na 3,6%. Zaujímavé je, že v krajinách G10 je frekvencia krízových období vyššia.





Namieste je poukázať, aké ekonomické dopady prinášajú obdobia počas a po bankových krízach. Ekonómovia to považujú za straty (náklady), ktoré vyčíslujú a prepočítavajú podľa úpadku hrubého domáceho produktu. Graf 1 nám poskytuje prehľad dvoch prípadov spomalenia ekonomického rastu. Sú to dva modelové druhy bankových kríz (príklad 1 vľavo a 2 vpravo). V oboch ukazuje bod A miesto, kde začína ekonomika spomalovať (vrchol hospodárskeho cyklu), bod B predstavuje následný bod obratu, kde znova nastáva rast HDP (takže je to aj najnižší cyklický bod) a C je miesto, kde HDP znovu prekonáva svoj predkrízový rastový trend. Rozdiel medzi nimi je však ten, že v prvom príklade je napokon dlhodobý trend prekročený rastom HDP smerom hore (miesto označné D), zatiaľ čo v príklade 2 je rast HDP trvalo nižší a vytvára nový, pokrízový trend. Hoci s rovnakým tempom rastu ako mal pôvodný trend.



Všetky štúdie ukazujú, že vplyv bankovej krízy trvá niekoľko rokov, pretože kumulované straty sú vyššie ako len pokles z bodu A do bodu B. V príklade 1 miesto medzi bodmi A a D predstavuje 19% rozdiel medzi situáciou po vypuknutí krízy a situáciou keby rast HDP nezačal rapídne spomaľovať. Ak zoberieme do úvahy všetky porovnateľné štúdie, tak strata by bola v priemere ešte o 63% väčšia, ako je hodnota spomalenia rastu HDP medzi bodmi A a B. Tieto výsledky z existujúcej literatúry sú založené od predkrízových období, až po návrat do starých koľají ( čo sa však nemusí stať vždy, ako vidíme v príklade 2). Jeden z expertov, Haldane, ponúka niekoľko odhadov na vývoj a dôsledky terajšej bankovej krízy za predpokladu, že určitá časť strát podľa skúseností v roku 2009 bude mať trvalé následky. Možnú stratu vyrátal za predpokladu trvalých následkov 25%, 50% alebo 100% všetkých strát zo spomalenia ekonomického rastu. Haldane odhadol minimálnu hodnotu straty na 90% globálneho HDP z roku 2009. Ale poznamenal, že táto hodnota by sa mohla pri nesprávnych krokoch zo strany politických autorít predražiť až na 350% ročného globálneho HDP z roku 2009, čo je zároveň aj jeho maximálny odhad.
Na grafe č.2 sú zobrazené výsledky pomocou niektorých historických príkladov. Zobrazený je vývoj HDP na obyvateľa desať rokov pred a po bankovej kríze. Na každom obrázku môžeme vidieť, že ani po jednej z bankových kríz sa trend nevrátil na pôvodné hodnoty ekonomického rastu. V niektorých prípadoch sa síce  rast ustálil v rovnakom tempe, ale až po vytvorení nového trvalého trendu. Preto  je nepravdepodobné aby aktuálna banková kríza nezanechala trvalé následky. V Ramirezovej štúdii z roku 2009 je napísané, že banková kríza môže mať negatívny vplyv na ekonomický rast aj v časovom horizonte nad 30 rokov.




Prečo by sa ale mali  následky bankovej krízy prejavovať tak dlho, dokonca väčšinou až trvalo? Jedným z dôvodov je prehĺbenie recesie po bankovej kríze. V ekonomike preto ostávajú hlbšie jazvy ako pri bežnej, cyklickej recesii. Dôvody, prečo tomu tak je,  sú napríklad veľký pokles dôvery, zvýšenie averzie k riziku, narušenie plynulosti vo finančnom sprostredkovaní (úverová kríza, neprístupnosť úverov), nepriame účinky s vplyvom na fiškálnu politiku (zvýšenie verejného dlhu a daní) alebo trvalá strata kapitálu ľudí (tradičné účinky hystérie). V tomto bode musíme zobrať na vedomie, že aby boli výsledné účinky iba dočasné, je v pokrízovom období nutné zvýšenie tempa ekonomického rastu oproti tomu, ktoré by tu bolo bez vypuknutia krízy. Podľa historických dát bol rast HDP po kríze vždy pomalší alebo záporný až do doby, pokým sa  nevstrebá prebytok kapitálu. Potom sa ekonomický rast začína dostávať na pôvodné hodnoty tempa rastu. Súčasná monetárna expanzia a rôzne stimuly teda len znásobujú dĺžku uzdravovania svetovej ekonomiky. V známej histórii takýto nárast kapitálu nebol ešte nikdy zaznamenaný. Tento trend vytvárania hodnoty z ničoho nastal po odstránení zlatého štandardu v roku 1971.



(Rast množstva kapitálu na jednotku priemyselnej produkcie od povojnového obdobia)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára