štvrtok 20. septembra 2012

Európske banky ustupujú z USA

Od vypuknutia finančnej krízy v roku 2007 európske banky postupne znižovali svoju expozíciu na americkom trhu, čím vznikol priestor pre iné korporácie, najmä z Kanady, Japonska a niektorých rozvíjajúcich sa krajín na presadzovanie svojich obchodných záujmov.





Pred finančnou krízou európske banky skôr rozširovali svoje pôsobenie na trhu v USA. Držanie aktív z USA v európskych bankách vyvrcholilo v septembri 2007 na hodnote viac ako 1,5 bln. USD. Táto čiastka bola ekvivalentom 50% hodnoty všetkých zahraničných bankových aktív v USA. Od tohto obdobia tento podiel klesol na 30% (973 mld. USD). Nemecké banky znížili svoj podiel na trhu USA na najnižšiu úroveň od rokou 2004. So znížením o takmer 70% v porovnaní s predkrízovou úrovňou. Holandské banky sú na tom s číslami podobne ako Nemecko. Belgicko a Írsko opustilo trh USA takmer úplne. Na rozdiel od celoeurópskeho trendu ústupu, Španielsko a Francúzsko rozširovalo svoju expozíciu na trhu USA až do konca roka 2008 a Francúzsko tak nahradilo Nemecko ako najväčšieho držiteľa amerických aktív. Avšak kvôli značnej volatilite na trhoch v rokoch 2009 a 2010 tak Francúzske banky pomaly svoje pozície taktiež znižovali.


Znížený výskyt európskych bánk v USA je sotva prekvapivý, pretože bankový trh v Európe so snahou odpákovať svoje súvahy alokujú kapitál na domácej pôde v Eurozóne. V dôsledku toho sa európske banky v USA zameriavali najmä na menšie spoločnosti. Najsilnejší úder od krízy dostali najmä banky z Belgicka, Írska a Holandska a preto aj najrýchlejšie unikli spoza veľkej mláky.


Z rovnakých dôvodov momentálne banky z EÚ znižujú svoje expozície aj v ASIA-PACIFIC regióne. Kým však európske banky momentálne riešia najmä trh v domácich krajinách, do USA začalo prúdiť veľké množstvo kapitálu z Kanady a Japonska a výrazne zvýšili svoj vplyv.

(podiel EÚ, Japonska a Kanady na trhu USA v mld. USD)


Dohromady momentálne banky z Kanady a Japonska vlastnia  v USA viac aktív, ako všetky inštitúcie z EÚ.To môže potvrdzovať historické prepojenie oboch krajín s USA a relatívne obmedzený vplyv finančnej krízy na obe ekonomiky. Okrem Japonska a Kanady robia obdivuhodné nájazdy na americký trh taktiež banky z krajín ako Brazília, India a Čína.I keď ich objem na americkom trhu je stále do značnej miery obmedzený, tempo, ktorým to doháňajú je skutočne pozoruhodné (za posledných 5 rokov vzrástli ich aktíva v USA viac ako 9x). S ohľadom na oživovanie trhu v USA a rastúcom záujme po aktívach z USA zo strany krajín BRIC je nepravdepodobné, že sa tento trend zastaví v dohľadnej dobe.


(podiel piatich krajín EU na trhu USA v mld. USD)

Zdroj: FED, DB Research, European Commission

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára