piatok 14. septembra 2012

Kalórie pre FED

Po dlhšej odmlke sa pokúsim opätovne začať písať to, čo ma práve zaujalo. Dúfam, že sa naladíme na rovnaké frekvencie a opäť mi budete posielať nejaké dobré tipy, ako zlepšiť kvalitu a informačnú hodnotu tohoto blogu.

Ako už iste väčšina vie, FED prišiel na trh s QE3. Množstvo podkladových aktív na to reagovalo rastovou rally. Centrálna banka v USA oznámila každomesačné nákupy hypotekárnych cenných papierov v hodnote 40 mld. USD. To bude znamenať dosť kalórií pre bilančnú súvahu FED-u.

(rastová rally - ZDROJ: SAXO TRADER)


Takýmto tempom by mohol FED do konca roka 2013 navŕšiť aktíva vo svojej bilančnej súvahe z aktuálnej hodnoty 2,8 bln. USD až na 4 bln. USD. Tým by FED držal vo svojom účtovníctve až 24% ročného HDP USA.
(projekcia bilancie FED-u)

(Aktíva z bilancie FED-u ako podiel ročného HDP USA)

Prečo je to také dôležité? Je to jednoduché. Ak bude FED potrebovať uvoľniť svoju bilanciu (naozaj iba ak), tak bude touto operáciou schopný odpočítať 24% z HDP USA. Čo je najdesivejšie, je to, že od tejto chvíle je to všetko započítané v cene a akýkoľvek ďalší nárast ziskov na akciovom trhu bude musieť prísť z dodatočného uvoľňovania nad rámec toho, čo Bernanke práve oznámil.

Zdroj: SAXO Trader, Zerohedge.com, Bloomberg.com

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára