nedeľa 20. mája 2012

Gallovo reverzné inžinierstvo


Veľa ľudí zvažuje, že by začalo podnikať. Každý chceme byť spravodlivo ohodnotení za našu vykonanú prácu. No pri nedostatku správnych informácií môže byť podnikanie nebezpečná záležitosť čo sa existencie týka. Ešte pred tým, ako sa do toho pustíme, by sme mali vedieť aký produkt alebo službu budeme ponúkať, aký marketing zvolíme, distribučné kanály, odhadované náklady, výnosy, obrat a tak podobne. Súbor tohto všetkého sa nazýva systém. Čím jednoduchší máme systém, o to menej starostí a samozrejme, omnoho menej nákladov.


No otázka je, ako tento komplexný systém vybudovať? Je to náročný cyklus. Sú to mesiace a roky optimalizácie.  Aj napriek tejto nepríjemnej správe je tu možnosť, že to zvládneme omnoho skôr. Táto metóda sa nazýva Gallovo reverzné inžinierstvo. Ak dostanete do rúk hotový produkt, povedzme monitor, a chceme zistiť ako funguje, čo spravíme? Rozoberieme ho na súčiastky a podľa obvodu sledujeme čo, kedy, ako a prečo funguje. To je reverzné inžinierstvo.

V tomto prípade, je dôležité si vyhliadnuť obchodný systém, ktorý sa nám pozdáva. Povedzme že ideme zakladať reštauráciu a páči sa nám model MC Donald´s. Poprípade kaviareň, tak si môžeme vybrať Starbucks coffee.  Najlepšie je vidieť tieto systémy zvnútra. Takže ak má niekto pracovné skúsenosti zo spoločnosti ktorá sa mu páči, je to zľahčujúce.

Takže máme pred sebou jeden komplexný systém. Ešte predtým, ako sa dostaneme k rozobratiu systému na tie najmenšie súčasti, musíme si vytvoriť určité vodiace podskupiny. Vrátim sa k tomu monitoru. Monitor je komplexný systém. Tak si ho rozložíme na určité časti. Sú to napríklad zásobovanie energiou, distribučné kanály na energiu, zberanie signálu, transformátor signálu na obraz (neviem to nazvať odborne ale to v tomto prípade nie je podstatné). Všetko sú to podsystémy ktoré fungujú z časti nezávisle, no na druhej strane sú prepojené vstupmi a výstupmi.

Tieto podsystémy si môžeme už rozložiť na jednotlivé súčasti. Prečo sme to nespravili hneď? Dôvod je jednoduchý. Dôvodom je výkonnostná kapacita. Bolo dokázané že človek ako jedinec dokáže byť aktívne v kontakte s maximálne 159 ľuďmi, dokáže v jednom okamihu riadiť skupinu s maximálne 8 ľuďmi aby bola zachovaná efektivita a dokáže skúmať maximálne 8 súvislostí (neviem či sú čísla presné, všade boli uvedené inak). Preto tie menšie skupiny.

Taktiež je to náročné zostaviť aby človeku neunikli tie dôležité detaily. No stále to bude časovo menej náročné ako zostaviť svoj vlastný systém a potom ho roky optimalizovať. Koniec koncov, je dosť pravdepodobné že systém ktorý zostaví človek bez skúseností bude neefektívny. A skôr ako sa dostanete k optimalizácii tak vás pohltí a zbankrotujete.

Ak už systém nejakým spôsobom skopírujete, no niečo sa vám tam nezdá, je lepšie spustiť refaktoring. To je proces zefektívňovania. Nemá zmeniť vstupy ani výstupy, len má zjednodušiť proces. Pred nedávnom spoločnosť Google prepisovala svoje zdrojové kódy podľa ktorých sa prehľadáva internet aby vyhľadal presne to čo potrebujete. Google stále vyhľadá to, čo chcete. No teraz to spraví ešte o pár milisekúnd skôr.

Toto sú všetko jednoduché ale osvedčené metódy. Ak to skombinujete s dobrým podnikateľským dôvtipom, určite je tu možnosť že na trhu prerazíte. Nikto nikdy nezbohatol za deň. Ale nemusíme tomu venovať ani 60 rokov, pokiaľ vieme čo hľadať.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára