utorok 22. mája 2012

Dva spôsoby chápania podnikania


Predovšetkým sa na trhu vyskytujú dva podnikania.


# 1
Prvý, najrozšírenejšie chápanie podnikania je vyslovene o zarábaní peňazí.  Zisky sú všetko, hotovosť je kráľ a zisky akcionárov sú prvoradé. Podnikanie založené na tejto filozofii (ak prežije), niekedy prinesie zisk v miliardách EURO. Zamestnanci obetujú zdravie a rodinný život aby dosiahli dobré štvrťročné výsledky. Ich produktivita zákonite prudko klesá, lebo vedia, že nevytvárajú reálnu hodnotu. Iba tú trhovú. V tomto podnikaní sa vyskytuje veľké množstvo korupčníkov, aby mali nejaké preferencie vo vláde, poprípade vo verejnej aukcii. Majú tzv. loby kluby, ktoré sú ako prostredník medzi podnikom a verejnou správou.
Je to smutný spôsob ako žiť svoj život. Ako povedal Ralph Waldo Emerson:“Peniaze niekedy stoja príliš veľa“.
# 2.
Druhé, veľmi vzácne chápanie podnikania je, že fungujú na základe kreatívnej úsilie s finančnou návratnosťou. Peniaze sú stále dôležité. Nie som názoru že sú zlé, pretože peniaze iba posilňujú charakter človeka ktorý ich vlastní. No peniaze sú v tomto druhu podnikania skôr prostriedok na ceste k cieľu a pokračovaniu v podnikaní. Je to taký univerzálny kľúč. Celé takéto podnikanie sa stáva odrazom hodnôt majiteľa podniku.

Každý z týchto druhov podnikania má podobné znaky. Prináša zisky, potrebuje predaj, tvorbu, marketing, na fungovanie potrebujú viac príjmov ako výdavkov. No keď sa na to pozrieme ako na celok, je to rozdiel ako deň a noc.

Existujete na slúženie svojmu podnikaniu, alebo vaše podnikanie existuje na reprezentáciu vašich hodnôt a tvorbu hodnôt? Svet by bol lepší s oveľa menej # 1 a oveľa viac # 2.

Source: Personal MBA

2 komentáre:

  1. Keď človek podniká v tom, čo ho baví, tak aj zarobí peniaze a zároveň má radosť zo svojej práce/podnikania

    OdpovedaťOdstrániť
  2. S týmto sa stotožňujem na plnej čiare. Ale veď príde ďalšia recesia a výstrelky budú bankrotovať jeden za druhým. Trh ostane bez dlhov a čistý. A zasa sa nepoučíme a začne to tak isto. :)

    OdpovedaťOdstrániť