streda 16. mája 2012

Energetické cykly človeka


Timemanagement nie je len o plánovaní činnosti na určitý časový úsek. Pri takomto riadení svojho času pri práci veľa ľudí ignoruje svoje fyziologické potreby. Pretože práca je súčasťou života každého z nás, neznamená to, že musíme ignorovať potrebu odpočinku, spánku, zábavy, správneho príjmu potravy a podobne.


Naše správanie najviac ovplyvňujú prirodzené cirkadiánne rytmy. Tento denný rytmus je najznámejší, pretože sa strieda v perióde približne (circa) 24 hodín. Tento rytmus nám určuje kedy sa zobúdzame, kedy sme unavený, kde hrajú rolu najmä externé udalosti ako svitanie, stmievanie, počasie, naše prostredie. No už málokto pozná ultradiánny rytmus. Ten je rozdelený podľa prieskumov do úseku približne 90 minút. V priebehu dňa je prirodzené, že človek pociťuje návaly produktívnej energie a naopak aj zostup tejto energie. Tento cyklus ovplyvňujú najmä interné, fyziologické procesy v našom tele a nervovej sústave. Ide o to, aké zmesi hormónov sú uvoľňované do nášho organizmu.  Preto ak si myslíte že vám to nemyslí, nezúfajte. Jednoducho si odpočiňte.

Jedna z najjednoduchších metód ako spoznať svoj osobný cyklus, je mať pri sebe kalendár, poprípade diár ktorý je rozdelený aj na dni a aj na hodiny toho dňa. Nie je to namáhavá metóda a do dvoch týždňov to prinesie výsledky. Každú celú hodinu je dôležité si zapísať pár dôležitých bodov. Prvý bod by mal obsahovať to, ako sa cítime. Či sme unavený alebo či máme dostatok energie na riešenie kreatívnych úloh. Druhý bod by mal byť, čo sme jedli, pili a robili. Do tretieho bodu som si zaradil ako som sa cítil po danej činnosti. Či by som potreboval ešte odpočinok alebo či môžem pokračovať ďalej. Môže to vyzerať asi takto:

Streda 16. Mája 2012 – 09:00 – prebudil som sa ospalý – odpočinok, čítanie knihy – dosť energie na                                                    činnosť/prácu
Streda 16. Mája 2012 – 10:00 -  dosť energie – písanie článku – cítim úbytok energie
Streda 16. Mája 2012 – 11:00 -  strata sústredenosti – 20 minút relax, 40 príprava jedla
(šalát s dressingom) - som schopný pokračovať  v práci

Pri podobnom zapisovaní si určitých časových úsekov (nemusí to byť hodina) budeme schopní približne po dvoch týždňoch zhodnotiť to, aké jedlo nám pridá energiu a aké nám ju berie, v akých hodinách sme približne najkreatívnejší, koľko hodín sme počas dňa schopný vytvárať určitú hodnotu a koľko potrebujeme na odpočinok a veľa iných skutočností.

Človek má počas dňa len obmedzené množstvo energie a času. Za viac užitočné považujem spraviť si takýto prehľad o sebe a svojich potrebách ako si zadávať nesplniteľné termíny na dokončenie práce aj za cenu straty radosti zo života a z toho čo robíme. Je to aj z toho dôvodu, že pri rozpísaní si plánu na celý deň len málokto myslí na externé nečakané faktory ktoré bude treba počas práce riešiť. Môže niekto zatelefonovať a budeme to  musieť riešiť 30 minút a náš plán nám prestane dávať zmysel a budeme musieť pracovať dlhšie. A čo ak sa také niečo stane trikrát  za deň? Ale rozdelenie si dňa na  menšie časové úseky nám dáva väčšiu flexibilitu a pocit slobody, ktorý je taktiež veľmi dôležitý na správny chod nášho tela a na našu vnútornú motiváciu. Nikto z nás predsa nemá rád železnú guľu na nohe pri práci. Aj keď len pomyselnú. Ak si svedomito preskúmate svoje denné potreby, budete prekvapený ako môže produktivita stúpnuť o desiatky percent bez potreby obmedzovať spánok, zábavu a relax.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára