piatok 25. mája 2012

Čo má príslušník Navy SEAL spoločné s manažérom


Čo môže mať spoločné sniper z Navy SEAL (pozn. autora: jedna z najelitnejších bojových skupín sveta) s vrcholovým manažérom? Pre portál Business Insider o tom hovoril sniper z tejto jednotky.

pondelok 21. mája 2012

Kauzalita pri budovaní a optimalizácii obchodných systémov


Pri vzdelávaní v oblasti tradingu som si všimol dôležitú vec. Je to vec, ktorú pochopí každý jeden obchodník už vo svojich začiatkoch. Poprípade, keď vymaže svoje prvé konto. Tá vec je, že trh nikdy neodpúšťa chyby a rozprávkovo odmeňuje správne rozhodnutia. Na kapitálových trhoch nehrá žiadnu rolu nejaký úplatok, známosť a teoreticky povedané ani nadobudnuté vzdelanie. Jediný rozdiel medzi obchodníkmi je čas, v priebehu  ktorého nadobudli skúsenosti. Tempo závisí na jednotlivcoch.  No aby to nevyzeralo jednoducho, rozdielov je viac, no mnoho z nich je nepatrných. Najsilnejšou zbraňou obchodníka je zákonite jeho obchodný systém. Práve ten nám má dať určité to percento výhod navrch oproti iným hráčom na trhu.

nedeľa 20. mája 2012

Gallovo reverzné inžinierstvo


Veľa ľudí zvažuje, že by začalo podnikať. Každý chceme byť spravodlivo ohodnotení za našu vykonanú prácu. No pri nedostatku správnych informácií môže byť podnikanie nebezpečná záležitosť čo sa existencie týka. Ešte pred tým, ako sa do toho pustíme, by sme mali vedieť aký produkt alebo službu budeme ponúkať, aký marketing zvolíme, distribučné kanály, odhadované náklady, výnosy, obrat a tak podobne. Súbor tohto všetkého sa nazýva systém. Čím jednoduchší máme systém, o to menej starostí a samozrejme, omnoho menej nákladov.

štvrtok 17. mája 2012

Ako myslia úspešní


Je nespočetné množstvo rozdielov medi tým, ako uvažujú bohatí a ako uvažuje stredná trieda. Steve Siebold tieto rozdiely vo svojej knihe “How rich people think“ trochu rozviedol do jasnejšieho obrazu. Tu je pár príkladov:

streda 16. mája 2012

Warren Buffet pre deti: Pozrite sa na svojich spolužiakov a vyberte koho kúpiť a koho predať


Warren Buffet si myslí, že do všetkého sa dá investovať a na všetkom sa dá investovanie aj učiť. Aj na ľuďoch. Pozrite sa na spolužiakov/kolegov okolo seba. Vyberte jedného ku kúpe podľa charakteristických vlastností ktoré máte radi a ktoré vám vadia. Potom sa pozrite znova a vyberte jedného na predaj a odôvodnite si prečo. Zapíšte tieto atribúty. Potom si všimnete, že tieto kvality nie sú vrodené ale získavajú sa životom. Zapisujte ich a nasledujte.

Energetické cykly človeka


Timemanagement nie je len o plánovaní činnosti na určitý časový úsek. Pri takomto riadení svojho času pri práci veľa ľudí ignoruje svoje fyziologické potreby. Pretože práca je súčasťou života každého z nás, neznamená to, že musíme ignorovať potrebu odpočinku, spánku, zábavy, správneho príjmu potravy a podobne.

sobota 12. mája 2012

Generálny riaditelia, ktorí meditujú


Práca generálneho riaditeľa je stresujúca. Preto niektorí intenzívne vyhľadávajú koníčky, s ktorými vyhľadávajú útek z denného stresu.

Niektoré praktické meditácie, alebo dokonca transcedentálna meditácia, techniky založené na mantre odvodené z dávnych indických praktík pomáhajú týmto ľuďom  niekedy aj pri vyhľadávaní kompromisov, poprípade inovácií.

Business Insider zostavil zoznam vodcov, ktorí hovoria, že premýšľanie im dáva výhodu v konkurenčnom obchodnom svete. Niektorí to dokonca zaradili aj do fungujúcej firemnej kultúry.

streda 9. mája 2012

Diverzifikácia zlyhala


Dve  tepelné mapy zo štúdie HSBC ukazujú risk-on a risk-off (RORO). Prvá mapa ukazuje koreláciu pred začatím finančnej krízy a druhá mapa ukazuje koreláciu rovnakých aktív po začatí krízy.

utorok 1. mája 2012

Ako myslia géniovia


Kreatívny expert Michael Michalko nedávno napísal výborný článok, „Ako premýšľajú géniovia“, ktorý vysvetľuje, čo ich oddeľuje od zvyšku sveta. Michalko poukazuje na to, že géniovia nemusia mať nutne najvyššie IQ v okolí, ale iba schopnosť myslieť inak.